HEP nije odustao od projekta HE Ombla

HEP nije odustao od projekta HE Ombla
08 Dec
2014

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode objavilo  je na svojim internet stranicama objavilo rješenje prema kojem se za projekt HE Ombla obvezna provedba Glavne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu. Javna rasprava o prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu najavljena je za  siječanj 2015.

Iz HEP-a ističu da se od srpnja ove godine provodi projekt istraživanja špiljskih staništa i izvorišnih područja šireg dubrovačkog područja, a provode ga ovlaštene institucije - Oikon, Institut za primijenjenu ekologiju i Geonatura, u konzorciju s Hrvatskim prirodoslovnim muzejem.

To je najopsežnije i najsustavnije istraživanje podzemne faune u špiljskim i izvorišnim područjima, ne samo na području Dubrovačko-neretvanske županije, već i na području Hrvatske i Dinarida. Na projektu je angažirano 20-ak istraživača i do sada je istraženo više od 100 speleoloških objekata, prikupljeno više od 6.000 primjeraka faune, a u tijeku je determinacija prikupljene faune koju provodi tim od 14 međunarodnih eksperata, kažu u HEP-u i najavljuju da će s rezultatima istraživanja biti upoznata znanstveno-stručna i sva zainteresirana javnost tvrde u HEP-u.

Glavna ocjena prihvatljivosti projekta na ekološku mrežu analizirat će utjecaj zahvata na očuvanje ekološke mreže i predložiti mjere zaštite prirode i mjere ublažavanja utjecaja na ekološku mrežu.

U HEP-u predviđaju da će u okviru tog postupka potrebnu stručnu podlogu Ministarstvu zaštite okoliša i prirode predati u siječnju iduće godine. Nakon toga će Ministarstvo izvršiti pregled i provesti postupak javne rasprave, a u HEP-u očekuju da bi do travnja 2015. trebalo biti poznato je HE Ombla prihvatljiv projekt u odnosu na utjecaj na prirodu i, ako je, pod kojim uvjetima.