Anketa pred dubrovački referendum o golfu na Srđu: 50 posto "protiv", a 40 posto

Anketa pred dubrovački referendum o golfu na Srđu: 50 posto "protiv", a 40 posto
16 Dec
2013

ČLANOVI  Organizacijskog odbora za prikupljanje potpisa i inicijative Srđ je naš, Enes Ćerimagić i Igor Miošić, na konferenciji za medije predstavili su rezultate istraživanja javnog mišljenja koju je provela agencija GfK za naručitelja Heinrich Böll Stiftung.

Istraživanje je provedeno od 9. do 12. travnja na uzorku od 400 ispitanika na području Grada Dubrovnika. Inicijativa građana je do sada višekratno ukazivala na mišljenja stručnjaka sa Instituta Ivo Pilar, Instituta za turizam i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su složni u ocjeni da se radi o dugoročno štetnom projektu za Dubrovnik i njegove građane, te bi, da ih se pita, i sami glasali protiv ovakvog projekta. 
 
Članove inicijative ne čudi rezultat istraživanja po kojemu 56 posto građana smatra da predloženim UPU-om, o kojem će građani glasati na referendumu, nije dovoljno zaštićen interes građana, dok ih samo 39 posto smatra da je interes građana dovoljno zaštićen.  Isto tako 57 posto građana smatra da je predloženi projekt na Srđu prvenstveno špekulacija nekretninama, a ne golf u funkciji turizma. Isto tako  62 posto građana više vjeruje sugrađanima okupljenim u Inicijativu Srđ je naš koji se bore protiv ovog i sličnih štetnih projektata poput izgradnje HE Ombla, u odnosu na dva puta manje onih koji više vjeruju Razvoj golf-u posto.
 
Na upit kako će glasati na referendumu 28. travnja 50 posto građana je odgovorilo da će glasati protiv predloženog UPU-a, 40 posto će biti za, dok 6 posto ne zna, a 4% nije odgovorilo na pitanje. Primjetna je razlika od 12 posto birača koji vjeruju sugrađanima okupljenim u inicijativi Srđ je naš, ali se ipak nisu izjasnili da će glasovati protiv projekta. 
 
"Pozivamo sve sugrađane koji misle da su navedene manipulacije dio uobičajenog poslovanja u Hrvatskoj, da u trenutku kada su sve oči uprte u Dubrovnik, odbace ovakav projekt i glasuju u skladu sa svojim uvjerenjem i povjerenjem koje imaju u svoje sugrađane okupljene u Inicijativi Srđ je naš", stoji u pozivu Inicijative Srđ je naš.