Zbog slučaja Vićan, “Srđ je naš” želi ponovno izbore u Dubrovniku

Zbog slučaja Vićan, “Srđ je naš” želi ponovno izbore u Dubrovniku
16 Dec
2013

NAKON što je Ministarstvo uprave prije nekoliko dana donijelo odluku kako vijećnik Pero Vićan ne može više sjediti u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika zbog pravomoćne sudske odluke prema kojoj će deset mjeseci zatvora odslužiti radom za opće dobro, postavilo se pitanje o legitimnosti dubrovačkog Gradskog vijeća.

Odluka stigla na Županijski sud tri mjeseca kasnije!?

Naime, Vrhovni sud donio je pravomoćnu odluku za slučaj “Vrtovi sunca” 10. srpnja ove godine, a  konstituirajuća sjednica Gradskoga vijeća Grada Dubrovnika gdje je Vićan postavljen za vijećnika održana je tri dana kasnije 13. srpnja 2013. godine.  Naredne dvije sjednice održane su 30. srpnja i 28. rujna 2013. godine pa se postavlja pitanje jesu li odluke s tih Gradskih vijeća – zakonske?

No, kako doznajemo, iako je Vrhovni sud donio odluku 10. srpnja, ona je zaprimljena na Županijskom sudu tek sredinom listopada. Točnije od dana primitka presude Vrhovnog suda, a to je 14. listopada ove godine presuda je postala pravomoćna. Vićan je i vijećnik Županijske skupštine, a ne bi smio ostati ni u tom tijelu.

Opet imamo aferu u pravosuđu

Ostaje naravno pitanje zašto se čekalo čak tri mjeseca na “otpravu” ovog rješenja i je li se to smjelo uopće dogoditi? No legitimnost rada Gradskog vijeća kao i Županijske skupštine u dosadašnjem radu ne bi se trebala dovoditi u pitanje.

Podsjetimo, kako je tek u listopadu javno objavljeno da je Vrhovni sud donio pravomoćnu presudu u aferi Vrtovi sunca prema kojoj će bivši predsjednik Općinskog suda u Dubrovniku Ivo Besjedica i dubrovački poduzetnik Pero Vićan 10 mjeseci zatvora odslužiti radom za opće dobro. Poduzetnici Antun i Antoan Kralj te sudac Pero Miloglav oslobođeni su optužbi.

Mora se vratiti 64 milijuna kuna

Prema ranijoj presudi Vićanova tvrtka “Dubrovačko primorje” državi će morati vratiti gotovo 64 milijuna kuna kao protuvrijednost zemljišta koje je Besjedica kao zemljišno-knjižni sudac u Dubrovniku na Vićanov nagovor ilegalno upisao u vlasništvo njegove tvrtke.

Vićan je po mišljenju suda Besjedicu potaknuo da njegovoj tvrtki upiše vlasništvo na svim nekretninama na lokaciji Vrtovi sunca, što je Besjedica i učinio iako je u spisu imao rješenje da je privatizirano tek 62.500 četvornih metara zemljišta, a još 150 tisuće četvornih metara nije.

Ministarstvo uprave nedavno je službeno odgovorilo Gradu Dubrovniku kako se u slučaju Vićan trebaju držati Zakona o lokalnim izborima, kao i Zakona o lokalnoj samoupravi gdje stoji kako vijećniku prestaje mandat, ukoliko je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci.

Nezavisna lista Srđ je naš uvjerena je kako su sve odluke novo-formiranog Vijeća zapravo nezakonske, te traže raspisivanje novih izbora.

Srđ je naš: Odluke su nezakonite!

“Trenutno ispitujemo pravne posljedice činjenice da je Gradsko vijeće konstituirano s osobom koja nema mandat biti članom zakonodavnog tijela. U nastaloj situaciji, za moguće pravne posljedice, kao što su raspuštanje Gradskog vijeća i raspisivanje novih izbora, odgovornim držimo Mandatni odbor. Nadalje, budući da je osoba koja za to nema mandat sudjelovala u radu i glasovala na svim trima sjednicama Gradskog vijeća u ovom mandatu, sve odluke Gradskog vijeća grada Dubrovnika donesene na navedenim sjednicama smatramo nezakonitima. Najmanje što ćemo od nadležnog Ministarstva tražiti je da ih poništi, a ako Ministarstvo to ne učini, osporavat ćemo ih sudskim putem pred Upravnim sudom”, prva je reakcija Nezavisne liste Srđ je naš koja u gradskom vijeću ima 3 vijećnika.