Zeleno svjetlo za izgradnju golf terena na Srđu: Ogorčeni Dubrovčani blokirali ulaz u gradsku vijećnicu

Zeleno svjetlo za izgradnju golf terena na Srđu: Ogorčeni Dubrovčani blokirali ulaz u gradsku vijećnicu
22 Jan
2014

A 16 vijećnika za, sedam protiv i suzdržanom SDP-ovkom Tatjanom Šimac Bonačić usvojen je Urbanistički plan uređenja platoa Srđ, posljednje prepreke za početak investicije u kompleks sa golfom vrijedne milijardu eura. Sa osam suzdržanih vijećnika usvojene je i amandam gradonačelnika Andra Vlahušića.

Vlahušić je odbio svih 11 amandmana nezavisne liste Srđ je grad, a za dio amandmana je rekao da će ih supstituirati odlukom Gradskog vijeća kako bi zaštitio interese Grada i građana. Donesen je i zaključak kojim se Grad obvezuje da neće preuzeti obveze radi izgradnje infrastrukture u iznosu koji je viši od naplaćenog komunalnog doprinosa niti će iz proračuna financirati izgradnju, uklanjanje i izmještanje komunalne infrastrukture u iznosu višem od komunalnog doprinosa naplaćenog od investitora.

“Gdje ste izdajnici?!”

Gradska vijećnica u Dubrovniku bila je blokirana. U 17 sati trebalo se održati glasanje o projektu izgradnje golf terena na Srđu, ali planove vijećnika omeli su aktivisti inicijative Srđ je naš.

Prema pisanju portala Dubrovniknet, pozvana je interventna policija koja bi po dolasku mogla pokušati ukloniti aktiviste. Nedugo zatim uhićene su četiri osobe, i to zbog sukoba koji je izbio ispred vijećnice. Dolaskom interventne policije sjednica je počela, a izglasavanje o urbanističkom planu uređenja Srđa očekuje se tijekom večeri.

Kraj vozila Dubrovačke televizije prokurist firme Razvoj golf Ivan Kusalić sukobio se s jednim aktivistom. U sukob su se uključili još jedan aktivist, kao i glavni urednik DUTV-a Toni Banović. Svi četvorica su privedeni.

Pred vijećnicu su došli “oboružani” transparentima “Srđ je naš” i “Apartmanizacija”. Vijećnicima su skandirali “Gdje ste izdajnici?!” i “Što golf ima s tim?”.

U zgradu je tek nešto ranije uspio ući predsjednik vijeća, HDZ-ovac Nino Bulić, a aktivisti su u vijećnicu pustili i Ivu Gaju, koji nije želio postati dijelom famoznog “Dubrovačkog dogovora”, odnosno koalicije HDZ-a, SDP-a i HNS-a.

Ispred vrata su, kako javlja DU List, ostali pročelnik Milan Perić i Hrvoje Ivanišević, kao i gradonačelnikov savjetnik Rikard Rossetti. Dio HDZ-ovih vijećnika uspio se ušuljati kroz stražnji ulaz, protiv čega su aktivisti protestirali skandirajući “Kroz WC!”.

Članovi inicijative Srđ je naš pred vijećnicom su se okupili već oko 16 sati. Očekivalo se da će već danas projekt izgradnje golf terena na brdu iznad Dubrovnika trebao bi dobiti zeleno svjetlo, ali kako sada stvari stoje aktivisti bi to mogli barem odgoditi.

Inicijativa Srđ je naš u nekoliko je dana prikupila 850 zahtjeva građana koji su željeli prisustvovati sjednici i tako onemogućiti izglasavanje ovog plana. Prisustvovanje sjednici im, međutim, nije omogućeno.